Med medovicový

180 Kč
Skladem

Kvalitní medovicový med z područí přírody, který je u vás oblíbený. Získáváme jej od včel, které jsou pod kontrolou poctivého včelaře. Med má tmavší barvu a obsahuje méně glukózy než med květový.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kvalitní medovicový med z područí přírody, který je u vás oblíbený. Získáváme jej od včel, které jsou pod kontrolou poctivého včelaře. Med má tmavší barvu a obsahuje méně glukózy než med květový. Jeho chuť je pronikavá. Tento med obsahuje spoustu enzymů, minerálů a také nějaké vitamíny, které naše tělo využije. Doporučujeme používat místo cukru do vašeho šálku čaje. Čaj pěkně osladíte a také mu dodáte prospěšné látky.

Oblast

Včelky sbíraly medovici v lokalitě Jeseníku a na Opavsku. Jedná se o čisté prostředí s dobrým ovzduším. Včelky jsou pod dohledem včelaře s dlouholetými zkušenostmi.

Druh včel

Medovici sbíraly včely rodu Carnica Singer.

Krystalizuje, nebo ne?

Důležité je vědět, že téměř všechny medy by měli do roka od výroby zkrystalizovat, pokud tomu tak není, je v něm obsaženo málo glukózy anebo je chemicky upraven. Krystalizace je přirozená vlastnost, kterou glukóza má. Medovicový med obsahuje oproti medu květovému méně glukózy, díky tomu krystalizuje za delší dobu.

Jak vrátít medu jeho konzistenci?

Nejlepší je dát med do vodní lázně, přičemž teplota vody by se měla pohybovat okolo 45 °C. Med ve vodní lázni prohřejeme, a jakmile se mu vrátí zpět jeho konzistence, můžeme ho vyndat. Takhle můžeme medu navrátit ztracené vlastnosti. Důležité je nepřesáhnout teplotu 50 °C, poté by ztrácel rapidně zdravé látky, díky kterým si ho tak ceníme.

Tvorba medu

  1. Dělnice sbírají medovici, což je látka, která je sladká a nachází se na povrchu rostliny. Mšice a podobný hmyz nabodávají rostlinné pletiva a získávají z nich mízu. Mízu přefiltrují, a toho, čeho mají nadbytek vyloučí na rostlinu. Tekutinu, kterou hmyz „vyloučí“ nazýváme medovicí.
  2. S medovicí doletí do úlu a předají ji včelám úlovým.
  3. Včely do medovice přidávají látky, díky kterým se medovice později promění v med.
  4. Začínají probíhat různé fyzikální a chemické reakce.
  5. Medovice se zahušťuje, a jakmile je dostatečně hustá, tak se zakonzervuje do buněk.

K čemu je med dobrý

Jednoduše vyměňte kostky cukru za med. Med má spoustu užitečných a blahodárných látek, které nám dodají sílu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Medy
Hmotnost: 1 kg
Výrobce: Panimo.cz