Oves a ovesné vločky – blahodárné účinky

Oves a ovesné vločky patří mezi nejvýživnější potraviny, jsou zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Studie ukázaly, že oves a ovesné vločky mají mnoho zdravotních výhod.

Mezi ně patří hubnutí, nižší hladina cukru v krvi a snížené riziko srdečních onemocnění. 

Oves je zdrojem vitamínů a minerálů obsahuje zejména mangan, fosfor, hořčík, měď, železo, zinek,vitamín B1, B5, a také vápník, draslík a vit. B6.

Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, typu rozpustné vlákniny. Zdravotní přínosy beta-glukanových vláken zahrnují 

  • snížení hladiny cholesterolu
  • snížení krevního cukru
  • zvýšený pocit plnosti
  • podporuje zdravé střevní bakterie

Ovesné vločky a kaše připravíme s mlékem a můžeme dochutit různým druhem ovoce, popřípadě medem.