Oves a ovesné vločky patří mezi nejvýživnější potraviny, jsou zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Studie ukázaly, že oves a ovesné vločky mají mnoho zdravotních výhod.
Mezi ně patří hubnutí, nižší hladina cukru v krvi a snížené riziko srdečních onemocnění.
Oves je zdrojem vitamínů a minerálů obsahuje zejména mangan, fosfor, hořčík, měď, železo, zinek,vitamín B1, B5, a také vápník, draslík a vit. B6.
Oves obsahuje velké množství beta-glukanu, typu rozpustné vlákniny. Zdravotní přínosy beta-glukanových vláken zahrnují
- snížení hladiny cholesterolu
- snížení krevního cukru
- zvýšený pocit plnosti
- podporuje zdravé střevní bakterie
Ovesné vločky a kaše připravíme s mlékem a můžeme dochutit různým druhem ovoce, popřípadě medem.